Deixalles al llit del riu (Catalunya)
A la riba d'un riu, envoltada de branques i còdols polits, hi ha una nina abandonada que alguna vegada va fer companyia a un infant. Somriu, però els seus ulls grossos, que temps enrere eren esplèndids i radiants, ara són buits i malenconiosos, com si hagués estat sola durant massa temps. Ampolles de plàstic, bosses buides, pneumàtics trencats, electrodomèstics, enderrocs i altres deixalles envolten la figura, que sembla perduda, resignada, fora de lloc. I mentrestant, el corrent segueix el seu curs en silenci, pendent avall, aliè als materials que va engolint al seu pas. Cada any, fins a 12 milions de tones de plàstic arriben als oceans, quantitat que suposa el 80% de la contaminació marina a escala mundial.
“ La producció mundial de residus augmentarà un 70% fins al 2050.
— Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació
L'Organització de les Nacions Unides calcula que cada any es generen més de 2.000 milions de tones de residus sòlids al món, sobretot plàstics, i s'espera que aquesta xifra augmenti a 3.400 milions de tones l'any 2050, a causa del creixement de la població urbana i de l'augment del consum. Pel que fa als plàstics, a escala global només se'n recicla un 9%. De la resta, un 19% s'incinera, un 50% va a parar als abocadors i un 22% evadeix els sistemes legals de gestió de residus i acaba directament abocat al medi sense cap mena de control. Aquest volum ingent de deixalles representa un desafiament per als serveis municipals encarregats de la recol·lecció, tractament i disposició final.
“ Els habitants urbans produeixen, de mitjana,
0,74 kg de residus sòlids cada dia
— ONU-Medi Ambient
En moltes ciutats la capacitat de gestionar les deixalles és deficient, i comporta l'acumulació de residus als abocadors i a l'entorn natural. L'any 2021, Barcelona va generar un total de 731.069 tones de residus municipals, una mitjana d'1,22 kg per habitant i dia. D'aquest total, 433.994 tones van anar a parar al contenidor de rebuig, mentre que 297.075 es van recollir de manera selectiva. Aquestes xifres mostren una lleugera disminució respecte a anys anteriors. No obstant això, la recollida selectiva només representa aproximadament el 40% del total de residus generats, encara lluny dels objectius establerts per la Unió Europea, que fixen un mínim del 55% per a l'any 2025. Per assolir aquests objectius, en diversos municipis de l'Àrea Metropolitana s'han implementat sistemes de recollida més eficients, com el porta a porta o els contenidors tancats, que han demostrat millorar els índexs de reciclatge. Aquests sistemes han permès que municipis com Santa Coloma de Cervelló, Corbera de Llobregat i una desena de municipis més, superin ja el 55% de recollida selectiva. En un context en que les deixalles no paren de créixer, l'economia circular es presenta com l'alternativa per resoldre els reptes ambientals i socials associats al model econòmic actual, en el que molts productes i materials es consideren d'un sol ús i acaben convertits inevitablement en residus.