Alçar la veu: definint la pròpia ciutat

Manifestants al Mall (Washington, EUA)

El noi entona un crit de protesta que ràpidament s'estén entre la resta de manifestants, que ara criden a cor. És Washington, porò podria ser qualsevol altra ciutat del món. Els criteris per transformar els espais urbans no poden ser només tècnics. Els ciutadans han de deixar de ser simples usuaris i receptors de serveis, i participar activament en el disseny de la pròpia ciutat per garantir que les polítiques satisfan les seves necessitats. S'han d'involucrar activament en la presa de decisions i en la implementació de projectes, des de la votació i l'assistència a reunions comunitàries, fins a la participació en moviments socials i manifestacions. I, per força, les autoritats han d'adaptar l'urbanisme a les normes consensuades, parant l'orella al que diu i pensa la gent. És per això que criden.

 Els projectes que involucren els ciutadans des de la planificació fins a la implementació
tenen un 33% més de probabilitat d'èxit que els que no ho fan
Banc Mundial

Manifestants al Mall (Washington, EUA)

Els processos participatius i centrats en la comunitat tenen un paper important en la lluita contra la pobresa, la desigualtat i l'exclusió, i contribueixen al sentiment de pertinença dels ciutadans a les seves respectives ciutats. En els darrers anys, les plataformes de participació digital, com els portals de dades obertes o les aplicacions de govern electrònic, han augmentat la transparència i l'accessibilitat a la informació, facilitant una participació més gran. A les ciutats inclusives, aproximadament el 60% de la ciutadania participa en processos de planificació urbana i presa de decisions. A escala mundial, aquesta xifra és del 40%Involucrar els ciutadans en la presa de decisions no només millora la qualitat dels serveis, sinó que també enforteix la cohesió social i la confiança en les institucions. 

 Fins a 27 països han implementat plataformes de participació digital
per involucrar els ciutadans en la formulació de polítiques
— OCDE

Tot i els beneficis, en algunes ciutats la participació ciutadana encara ha de superar obstacles, com la poca cultura participativa d'alguns col·lectius, la desconfiança envers les institucions públiques o la manca de l'impacte percebut. En molts països en desenvolupament, la precarietat de les infraestructures i d'accés a la tecnologia són factors limitants. Un informe del Banc Mundial assenyala que només el 18% de la població als països de baixos ingressos té accés a Internet, cosa que dificulta la implementació de plataformes digitals de participació.



Potser t'agraden aquestes entrades