Al segle XXI, la urbanització global i el desenvolupament de les tecnologies ha suposat el sorgiment d'un concepte revolucionari: les ciutats intel·ligents. Una ciutat intel·ligent utilitza diferents tipus de sensors electrònics i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per monitorar infraestructures i recopilar dades per gestionar actius i serveis de manera eficient, no només per millorar la qualitat de vida dels residents, sinó també per optimitzar els recursos i fomentar la sostenibilitat. El mercat global de tecnologies per a ciutats intel·ligents es va valorar en aproximadament 410.800 milions de dòlars el 2020, i s'espera que arribi als 820.700 milions per al 2025. Segons el Smart City Index de 2024, Zúric, Oslo i Canberra són les ciutats més intel·ligents del món. Barcelona es troba en la posició 81, i és reconeguda especialment en àmbits com la mobilitat sostenible, l'enllumenat públic i la gestió de residus.
“ Les inversions en projectes de ciutats intel·ligents
creixen un 14,8% cada any
— Fòrum Econòmic Mundial
Les ciutats intel·ligents poden estalviar fins a un 25% en els costos operatius dels serveis mitjançant l'ús de tecnologies. Els sistemes de gestió de residus poden reduir les despeses de recol·lecció en un 30%. Els sistemes d'il·luminació, a part de promoure l'ús de fonts d'energia renovables, redueixen el consum d'energia fins a un 60%. Els sistemes de transport públic optimitzen les rutes i redueixen el temps d'espera. Segons l'Institut d'Enginyers Elèctrics i Electrònics (IEEE), la implementació de solucions de mobilitat intel·ligent pot reduir els temps de viatge fins a un 20%.
“ Les solucions intel·ligents de transport i energia poden reduir
les emissions globals de carboni en un 15% per al 2030
— Fòrum Econòmic Mundial
Tot i els nombrosos beneficis, el desenvolupament de ciutats intel·ligents enfronta diversos reptes. El cost d'implementar la infraestructura necessària pot ser prohibitiu per algunes ciutats, especialment als països en desenvolupament. D'altra banda, la recopilació i anàlisi massiva de dades planteja dilemes ètics sobre la seguretat de la informació, o el dret a la privadesa dels ciutadans. Tot i els desafiaments, les oportunitats que ofereixen les solucions intel·ligents per al desenvolupament econòmic i la sostenibilitat ambiental són enormes. Amb la seva capacitat per millorar l'eficiència, reduir costos i promoure la qualitat de vida, aquestes solucions són al centre de la transformació urbana global, i representen el futur de la urbanització sostenible.