La ciutat vital, l’equilibri entre la feina i la vida

L'hora de la cervesa (Mekele, Etiòpia)

Cada dia, quan cau el sol, en Solomon abaixa la persiana del taller i es reuneix amb altres companys a la petita taverna del barri per compartir un parell de cerveses i fer-la petar. A molts llocs del món, la cervesa és una de les begudes més populars, i el seu consum és una forma de socialització i de camaraderia. La taverna és modesta, però s'ha convertit en un refugi per als veïns enmig de la vida atrafegada de la ciutat. Els homes criden, riuen i s'expliquen les vicissituds del dia, mentre un noi de bata verda fa viatges amunt i avall perquè cap d'ells no es quedi desatès. La seva habilitat per recordar les preferències de cadascú fa que els clients se sentin com a casa. A mesura que passen les hores, el grup s'oblida de les preocupacions, del cansament i de les intenses i llargues jornades laborals. S'hi passen hores, fins que el sol cau sobre la ciutat i les estrelles comencen a despuntar.

 La metròpolis reflecteix i enforteix les profundes contradiccions de la vida moderna
— Georg Simmel

Fun city (Nova York, EUA)

Assolir un equilibri adequat entre les responsabilitats laborals i el temps dedicat al descans, al lleure o a les relacions personals és un dels reptes principals a les ciutats modernes, on el ritme de vida accelerat i les exigències professionals poden afectar la qualitat de vida dels seus habitants. En moltes ciutats, la cultura de treball arrelada, la pressió econòmica i la manca de polítiques laborals flexibles són barreres que impedeixen que els treballadors aconsegueixin un equilibri saludable. Segons un estudi de l'Organització Mundial de la Salut, l'estrès laboral crònic és una de les principals malalties relacionades amb el treball. A moltes ciutats asiàtiques, conegudes per les seves cultures laborals intenses, la manca d'equilibri entre la feina i la vida personal ha comportat un augment en els casos d'esgotament i problemes de salut mental. Segons l'Institut Nacional de Salut Mental del Japó, més del 30% dels treballadors a Tòquio manifesten símptomes d'esgotament extrem relacionats amb la feina.

 A les grans ciutats europees, més del 60% dels empleats pateixen estrès
— Organització Internacional del Treball

Per prevenir l'estrès, l'esgotament i altres problemes de salut que sorgeixen quan es treballa en entorns urbans exigents, algunes ciutats pioneres exploren iniciatives com la legislació laboral flexible, la promoció de programes de benestar al lloc de treball i la creació d'entorns urbans que fomentin un estil de vida equilibrat. Les empreses que ofereixen una conciliació millor entre el treball i la vida personal tenen taxes més baixes d'absentisme laboral i nivells de productivitat més grans. Aquestes mesures no només beneficien les empreses o els treballadors individualment, sinó que també enforteixen la cohesió social i la competitivitat econòmica de les ciutats a llarg termini. Les ciutats han de proporcionar als seus ciutadans una vida que valgui la pena de viure.


L'hora de la cervesa (Múnic, Alemanya)
Pescadors al capvespre (Nova York, EUA)

Potser t'agraden aquestes entrades