Gratacels (Nova York, EUA)
La nit es desplega damunt de la gran ciutat com un calidoscopi de llums brillants entre els gratacels il·luminats, que eleven majestuosament els seus perfils cap al cel. Al segle XIX, Nova York es va convertir en un important centre comercial i industrial, atraient immigrants de tot el planeta. Avui és la ciutat més poblada dels Estats Units i un important centre de negocis a escala mundial. La ciutat acull les dues borses més grans del món, la Borsa de Nova York i el NASDAQ, i moltes de les institucions financeres, indústries, empreses o mitjans de comunicació més influents. La ciutat també és seu de moltes empreses emergents i tecnològiques en creixement. El seu paper com a centre de negocis ha contribuït a la seva consolidació com una de les ciutats amb més poder econòmic i influència cultural del món.
“ Al voltant del 50% del PIB mundial es genera a les 100 ciutats més grans del món
— Banc Mundial
Oficines (Nova York, EUA)
Tot i que hi ha ciutats poderoses en termes històrics i religiosos, el poder d'una ciutat és fonamentalment polític i econòmic. En l'antiguitat, Atenes, Roma o Istanbul van governar vastos imperis. A l'Europa medieval, ciutats com Florència o Venècia van tenir una influència molt important en les regions circumdants. Actualment, a ciutats com Beijing, Nova York, Washington DC, Londres, Tòquio, París, Hong Kong, Singapur o Dubai s'hi allotgen moltes de les grans empreses multinacionals, institucions, lobbies, mercats i organitzacions internacionals, i s'hi prenen decisions polítiques, econòmiques, culturals o financeres que tenen conseqüències per al món sencer. Se les anomena ciutats globals, i probablement no hi hagi una millor manera de definir-les.
“ El 75% de les empreses més grans del món tenen la seva seu en una ciutat global
— Banc Mundial
A les ciutats globals, més del 80% de la seva població és d'origen estranger o té antecedents ètnics i culturals diversos, fet que contribueix al seu dinamisme i creativitat. Tot i ser centres de prosperitat i desenvolupament, aquests grans monstres urbans també experimenten dificultats. L'alt cost de vida suposa un obstacle per als col·lectius de baixos ingressos, i molts dels seus ciutadans pateixen desigualtats econòmiques i exclusió social. Ambientalment, l'expansió d'aquests gegants d'asfalt i ciment provoca la pèrdua d'espais agrícoles i naturals, incrementa el consum intensiu de recursos i d'energia, i contribueix a l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i altres gasos contaminants que empitjoren la qualitat de vida de molts residents.