El renaixement de les ciutats

Reflexos a l'Arno (Pisa, Itàlia)

Pisa ja era coneguda com a ciutat portuària i comercial en l'època romana, però va ser durant l'edat mitjana que la ciutat es va convertir en una poderosa república marítima, rivalitzant amb altres grans ciutats-estat italianes com Gènova i Venècia. La seva flota controlava el mar Mediterrani occidental i tenia vincles comercials amb el nord d'Àfrica, l'Imperi Bizantí i els països islàmics. La prosperitat de la ciutat durant aquesta època es posa de manifest en els nombrosos tresors arquitectònics i artístics que encara avui es conserven, com la Torre Inclinada, la Catedral de Santa Maria o el Baptisteri. Durant el segle XIV el seu poder va començar a decaure, fins que el 1406 fou conquerida per una poderosa ciutat veïna en expansió: Florència. 

Durant el Renaixement, algunes ciutats europees com Florència, Venècia, Rotterdam o Lisboa van adquirir un paper important en l'intercanvi comercial i van establir extensos imperis marítims, fet que les va convertir en ciutats-estats poderoses. La ciutat del Renaixement és una ciutat imponent, on els ciutadans es dediquen a cultivar les arts i les lletres. L'art adquireix protagonisme i el paisatge urbà s'enriqueix amb la construcció de nous palaus i edificis senyorials. La noblesa i els grups socials dominants tornen a residir a l'interior, on els carrers conviden al passeig i a la conversa. 

 On l'aigua flueix i els carrers s'omplen de vida, també hi flueix l'enginy humà
 Leonardo da Vinci

El Ponte Vecchio (Florència, Itàlia)

El Ponte Vecchio és un pont de pedra medieval sobre el riu Arno, a Florència. És el pont més antic de la ciutat i l'únic que va sobreviure intacte als estralls de la Segona Guerra Mundial. Fou construït al segle XIV, quan la ciutat era governada per una poderosa classe de comerciants. La prosperitat de la ciutat durant aquesta època i durant els segles posteriors va convertir Florència en el centre del Renaixement. La ciutat va acollir grans artistes, com Leonardo da Vinci, Miquel Àngel o Rafael, que van rebre l'encàrrec de la poderosa família Mèdici de crear algunes de les obres d'art més icòniques de la història. Va ser en aquesta època que es van construir els seus edificis més emblemàtics, fent de la ciutat una referència artística, científica i arquitectònica a escala mundial.

El Gran Canal (Venècia, Itàlia)

Venècia està formada per 18 illes, 160 canals i prop de 400 ponts. D'orígens incerts, sembla que es va fundar al segle V, quan les invasions bàrbares van provocar l'esfondrament de l'Imperi Romà i van empènyer els habitants de la planura del Veneto a refugiar-se a les illetes de la llacuna veneciana, on van començar a construir cases pràcticament sobre l'aigua. La seva ubicació privilegiada a la capçalera del mar Adriàtic li donava accés a les rutes comercials del Mediterrani i del nord d'Europa, i durant els segles VIII i IX la ciutat va emergir com una poderosa república marítima. Durant el Renaixement, la pròspera ciutat va acollir grans artistes, com Ticià, Tintoretto o Veronese, i es van construir molts grans edificis i esglésies com la Basílica de Sant Marc, el Palau Ducal o el Pont de Rialto, que fou construït entre 1588 i 1591 i és el més antic dels quatre ponts que travessen el Gran Canal.

Successió d'arcs (Florència, Itàlia)

Potser t'agraden aquestes entrades