La qualitat de l’aire: la ciutat irrespirable

Suburbi industrial (Istanbul, Turquia)

El sol s'enfonsa lentament a l'horitzó d'Istanbul tenyint el cel de tons vermells intensos. És una escena de contrastos, on la bellesa natural de la llum lluita per sobreviure a través d'un núvol gris de contaminació que l'ofega. L'olor de fum i de productes químics omple l'ambient, i les siluetes dels edificis adquireixen una aparença malenconiosa i fantasmal. Als carrers, la vida quotidiana segueix el seu curs, com si no passés res. Les persones caminen precipitades entre el soroll dels motors i dels clàxons dels vehicles encallats en el trànsit. A mesura que el sol s'amaga, la ciutat se submergeix en la penombra, aliena als desafiaments quotidians que enfronten els seus habitants.

 Des del 2016, el 90% dels habitants de les ciutats respira aire
que no compleix les normes de seguretat establertes
Organització Mundial de la Salut (OMS)


La qualitat de l'aire a les ciutats és un tema de preocupació creixent a causa del seu impacte directe en la salut pública i el medi ambient. Partícules fines i gasos com el diòxid de nitrogen o l'ozó troposfèric són alguns dels contaminants més comuns que afecten la qualitat de l'aire i que fan irrespirable moltes atmosferes urbanes. Segons les dades, més de la meitat de la població urbana mundial està exposada a nivells de contaminació de l'aire com a mínim 2,5 vegades més alts que l'estàndard de seguretat. L'exposició perllongada a nivells elevats de contaminació pot causar malalties respiratòries, cardiovasculars i fins i tot càncer. Segons l'Organització Mundial de la Salut, la contaminació de l'aire és responsable d'uns 7 milions de morts prematures cada any. Els costos associats a l'atenció mèdica i la pèrdua de productivitat a causa de malalties relacionades amb la contaminació de l'aire es calculen en milers de milions d'euros.

 A Europa, la contaminació de l'aire és responsable
de més de 400.000 morts prematures cada any
Agència Europea de Medi Ambient

Algunes ciutats pioneres estan implementant sistemes avançats de monitoratge que permeten una resposta més ràpida davant d'episodis de contaminació. Les dades posen de manifest la necessitat de posar en pràctica regulacions més estrictes i d'invertir en infraestructura verda i tecnologies netes per tal de millorar la qualitat de l'aire. La delimitació de zones de baixes emissions, la promoció del transport públic o de vehicles elèctrics, o el disseny de ciutats més compactes i accessibles que redueixin la necessitat de desplaçaments llargs, són algunes de les estratègies clau per mitigar els impactes de la pol·lució urbana. 



Potser t'agraden aquestes entrades