Ciutats que no deixen d'aprendre

La Biblioteca del Congrés dels Estats Units (Washington, USA)

La Biblioteca del Congrés dels Estats Units (Library of Congress, en anglès), situada a Washington DC, és la biblioteca nacional del país i arxiu administratiu del Congrés. Va ser fundada pel president John Adams el 24 d'abril de l'any 1800. És una de les biblioteques més grans del món, amb més de 138 milions de documents, dels quals més de deu milions són en llengua catalana. És oberta als investigadors acadèmics que s'identifiquin, tot i que no es poden treure els llibres de la sala de lectura o dels edificis on es troben.

 L'educació no canvia el món, canvia les persones que canviaran el món
Paulo Freire

The National Air and Space Museum of the Smithsonian Institution (Washington, EUA) 

El coneixement fomenta la creativitat i el pensament crític, i té un efecte multiplicador en altres sectors com la salut, la igualtat de gènere, el benestar social o la reducció de la pobresaÉs per això que algunes ciutats han fet de l'educació un dels seus pilars estratègics. Se les anomena les ciutats del coneixement, i es caracteritzen per albergar una gran concentració d'institucions educatives, centres de recerca i empreses tecnològiques que col·laboren estretament amb la indústria i el govern per crear un ecosistema dinàmic d'innovació. Les ciutats del coneixement promouen una cultura d'aprenentatge permanent. La formació no s'atura en acabar l'educació formal, sinó que es fomenta l'adquisició contínua de noves habilitats i sabers. Gràcies a aquests criteris, aquestes ciutats són epicentres d'investigació, desenvolupament i emprenedoria, atraient inversions, professionals qualificats i talent de tot el món. A escala global, més del 75% de les empreses emergents tenen la seva seu en ciutats del coneixement. 

 A les ciutats del coneixement,
més del 40% de la població adulta té educació universitària
— OECD

Gràcies a aquesta força laboral altament formada i capacitada, les ciutats del coneixement actuen com a motors de creixement econòmicimpulsant la productivitat i la competitivitat, i contribuint a reduir les desigualtats. A més a més, fomenten la participació i la col·laboració, cosa que enforteix la inclusió, la cohesió i la consolidació del teixit social de la comunitat. Tot i els nombrosos avantatges, també enfronten diversos reptes. D'una banda, han de garantir que els beneficis del creixement econòmic i la innovació es distribueixin homogèniament entre tots els ciutadans. De l'altra, han d'implementar polítiques inclusives per garantir l'accés dels ciutadans a l'educació de qualitat a tots els nivells. En fomentar un entorn d'aprenentatge continu, les ciutats del coneixement tenen el potencial de liderar el desenvolupament sostenible per a les pròximes generacions.


De camí a la Universitat (Bangkok, Tailàndia)
Parc de Recerca Biomèdica (Barcelona, Catalunya)

Potser t'agraden aquestes entrades