La ciutat de les diferències

Capvespre a Williamsburg (Nova York, EUA)

Williamsburg és un barri perifèric de Nova York que s'ha tornat popular entre els joves professionals i els artistes a causa del seu ambient bohemi i la seva proximitat a Manhattan. Hi viuen unes 150.000 persones, amb una edat mitjana de poc més de trenta anys. En general, els suburbis benestants de les ciutats desenvolupades són barris pròspers i segurs, amb més serveis públics, espais comercials, restaurants, zones verdes, escoles i, fins i tot, més qualitat de vida que a les àrees urbanes centrals. Willamsburg no és l'excepció. El barri té una gran varietat de restaurants, botigues i parcs, i una àmplia oferta de transport públic, incloent-hi el metro i el ferri, que faciliten l'accés a altres parts de la ciutat. No obstant això, els lloguers i els preus dels habitatges són relativament alts, en comparació amb la resta de Brooklyn. 

  Les taxes de criminalitat als suburbis benestants són un 70% més baixes
que a les àrees urbanes densament poblades
UNODC

Tot i la qualitat de vida, els suburbis benestants també tenen els seus punts febles. A escala mundial, els ingressos són, de mitjana, fins a tres vegades més elevats, fet que amplifica les desigualtats, redueix la diversitat cultural i limita la integració social dels residents. Els alts preus dels habitatges provoquen l'exclusió de famílies de baixos ingressos i sotmeten els barris a processos de gentrificació. D'altra banda, l'alta dependència del vehicle privat provoca una gran empremta ecològica, contribuint significativament a les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. De mitjana, el temps de viatge en aquests barris pot ser fins a un 30% superior que en àrees urbanes denses, de manera que els desplaçaments són menys eficients. 

 Els suburbis de classe alta produeixen fins a un 30% més d'emissions de CO₂
que els centres urbans, que disposen d'un millor accés al transport públic
— UN Habitat



Bo-Kaap, situat als peus de Signal Hill a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, és un dels barris més icònics i culturals del país. Famoses per les seves façanes acolorides i els seus carrers empedrats, les cases del barri són un símbol de resistència, identitat i diversitat cultural. Bo-Kaap, també conegut com el "Barri Malai", va ser originalment habitat per esclaus durant el segle XVIII, molts d’ells d’origen malai, indi, indonesi i africà. Les cases del barri es van pintar de colors vius com a acte de celebració després de l'abolició de l'esclavitud el 1834. Pintar-les d’aquests tons vibrants representava que esl seus residents eren lliures. Avui, Bo-Kaap és un lloc turístic popular, però també ha de fer front a desafiaments com la gentrificació, que amenaça de desplaçar els residents històrics. Tot i això, els locals continuen lluitant per preservar la seva identitat, convertint Bo-Kaap en un emblema viu del passat i del present sud-africà.



Potser t'agraden aquestes entrades