Els suburbis africans, la ciutat que no avança

Mercat de Lalibella (Etiòpia)

Una enorme esplanada d'herba i fang és l'escenari on es desplega el caòtic mercat de Lalibella. S’hi ven cotó pur, filat, tenyit en troques de colors o ja teixit. També s’hi venen xilis i pebrots secs, sacs de cereal, hortalisses i una llarga llista de productes exòtics a ulls de qualsevol occidental, i que a primera hora del matí els comerciants disposen curosament sobre el terra. Històricament, el fenomen de la urbanització ha estat una força positiva per reduir la pobresa i afavorir el creixement econòmic de molts països. Tot i això, al continent africà, aquest procés no està donant els resultats esperats. Àfrica és una de les regions amb un major creixement urbà, amb una taxa d'urbanització que augmenta a un ritme anual del 3,5%. Però a mesura que la població urbana creix, també s'incrementa el nombre de pobres urbans. 

 El 60% de la població que viu a les ciutats de l'Àfrica subsahariana ho fa en slums, barriades pobres i marginals, o a la perifèria, desconnectada de la ciutat
— Programa de Nacions Unides sobre Assentaments Urbans

Suburbi de Mekele (Etiòpia)

Les raons per les quals el fenomen de la urbanització africana no es tradueix en una reducció significativa de la pobresa són diverses. Més que un fenomen d'atracció del camp a la ciutat, el creixement de la població urbana és conseqüència de l'excés de naixements a l'interior de la mateixa ciutat. La població creix "des de dins", i les inversions necessàries en tota mena de serveis i d'infraestructures bàsiques —transport, sanitat, recol·lecció de residus...— es veuen superades per aquest fenomen.

 Als suburbis africans, només el 50% dels residents
té accés a serveis bàsics com aigua potable o sanejament adequat
World Health Organization (WHO)

Més de la meitat dels residents als suburbis de les ciutats africanes viu per sota del llindar de pobresa, en comparació amb el 25% de les àrees urbanes centrals. En aquestes àrees, l'accés a l'educació de qualitat és limitat, i només el 40% dels nens completen l'educació secundària, en comparació amb el 70% a les àrees urbanes centrals. Tampoc no ajuden els elevats preus dels habitatges ni una configuració espacial amb zones molt desconnectades les unes de les altres, fet que suposa menys oportunitats de treball i problemes de desplaçament dels treballadors entre punts distants. 

 Nou de cada deu treballadors als suburbis africans treballen en sectors informals
Organització Internacional del Treball




Potser t'agraden aquestes entrades