Objectiu 11: Aconseguir que les ciutats siguin més inclusives, segures, resilients i sostenibles
El 60% de la població mundial viu en grans àrees metropolitanes, i es preveu que aquesta xifra augmenti al 70% per al 2050. Les ciutats no paren de créixer, engolint terrenys rurals i altres localitats menors adjacents, i afegeint pressió als ecosistemes naturals. Aquestes grans extensions metropolitanes són territoris econòmicament i políticament viables, però a risc de ser socialment i ambientalment insostenibles. És per això que l'ONU ha inclòs entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030 l'objectiu d'aconseguir que les ciutats contribueixin a posar fi a la pobresa, a protegir el planeta i a millorar les vides i les perspectives de les persones que hi viuen. En aquest context, l'ODS 11 proposa:
- Assegurar l’accés de totes les persones a habitatges i a serveis bàsics adequats, segurs i assequibles, i millorar els barris marginals.
- Proporcionar accés a sistemes de transport segurs, assequibles, accessibles i sostenibles per a totes les persones, i millorar la seguretat viària, en particular mitjançant l’ampliació del transport públic, amb especial atenció a les necessitats de les persones en situació vulnerable, dones, nenes, nens, persones amb discapacitat i persones grans.
- Augmentar la urbanització inclusiva i sostenible, així com la capacitat de planificar i gestionar de manera participativa, integrada i sostenible els assentaments humans a tots els països.
- Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.
- Reduir de forma significativa el nombre de morts causades per desastres, inclosos els relacionats amb l’aigua, i de persones afectades per aquests, i reduir substancialment les pèrdues econòmiques directes causades per desastres relacionades amb el producte interior brut mundial, fent un èmfasi especial en la protecció de les persones pobres i de les persones en situacions de vulnerabilitat.
- Reduir l’impacte ambiental negatiu per capita de les ciutats, amb especial atenció a la qualitat de l’aire, així com a la gestió dels residus municipals i d’altre tipus.
- Proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en particular per a les dones i els infants, les persones grans i les persones amb discapacitat.
- Donar suport als vincles econòmics, socials i ambientals positius entre les zones urbanes, periurbanes i rurals enfortint la planificació del desenvolupament nacional i regional.
- Augmentar substancialment el nombre de ciutats i assentaments humans que adopten i posen en marxa polítiques i plans integrats per promoure la inclusió, l’ús eficient dels recursos, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a aquest, així com la resiliència davant dels desastres, i desenvolupar i posar en pràctica una gestió integral dels riscos de desastre a tots els nivells, d’acord amb el Marc de Sendai per a la reducció del risc de desastres 2015-2030.
- Proporcionar suport als països menys avançats, incloent una assistència financera i tècnica, perquè puguin construir edificis sostenibles i resilients utilitzant materials locals.