Running a Central Park (Nova York, EUA)
Central Park és un parc públic de 341 hectàrees situat al cor de Manhattan, a la ciutat de Nova York. Va ser construït al segle XIX i va ser un dels primers parcs urbans dels Estats Units. És una destinació popular tant per als turistes —és el tercer lloc més visitat al món, amb 37,5 milions de visitants anuals—, com per als locals, que hi venen a caminar, a córrer, a anar en bicicleta o a patinar sobre gel. Els espais verds urbans com aquest són imprescindibles per a la salut física i mental dels residents urbans, oferint oportunitats per a l'exercici, la socialització i el contacte amb la natura. Més enllà dels aspectes lúdics, Central Park és també un important espai ecològic que serveix d'oasi vital per a la fauna de la ciutat, un pulmó verd enmig del dens entramat urbà. El parc també serveix com a sistema de gestió de les aigües pluvials, i ajuda a mitigar la contaminació i els efectes del canvi climàtic.
“ Central Park alberga més de 18.000 arbres, que contribueixen a mantenir
la biodiversitat urbana i la qualitat de l'aire de la ciutat
— Central Park Conservancy
La High Line de Chelsea (Nova York, EUA)
La High Line és un parc elevat construït sobre una històrica línia de ferrocarril de mercaderies que travessa el barri de Chelsea, a Manhattan, i que havia caigut en desús. És un exemple de recuperació d'un espai per a la ciutat. La High Line proporciona camins, jardins, instal·lacions d'art i vistes del barri que permeten als residents desconnectar de l'agitació de la vida diària.
Tradicionalment, els parcs urbans han complert tres funcions, satisfer les demandes de lleure, millorar la qualitat ambiental i ajudar a estructurar l'entramat urbà. Aquestes funcions són de vital importància per als urbanites. La disponibilitat d'espais verds està relacionada amb una millor salut física i mental: redueix l'estrès, millora l'estat d'ànim i possibilita l'activitat física, la qual cosa és essencial per combatre malalties relacionades amb el sedentarisme. A les ciutats europees, la mitjana d'espai verd per habitant és d'aproximadament 18,2 m², encara que varia significativament entre ciutats.
“ Només el 40% de les ciutats disposen d'almenys 9 m² d'espai verd per persona,
el mínim recomanat per l'OMS
— UN-Habitat
La ràpida urbanització de les ciutats i la demanda d'habitatge sovint comporta la reducció d'espais verds. Això no només afecta la qualitat de l'aire i la biodiversitat urbana, sinó que també amplifica l'efecte d'illa de calor, fent que les ciutats siguin més calentes a causa de l'absorció i la retenció de calor pels edificis i paviments. La infraestructura verda ha de ser la columna vertebral del territori urbà del futur. Les àrees verdes i els espais naturals dins de les ciutats són essencials per a la salut dels ecosistemes urbans. A més a més, incrementen el valor de les propietats adjacents fins a un 20%.
Central Park (Nova York, EUA)