Estralls de l'huracà Ian a Fort Myers (EUA)
Les ciutats representen al voltant del 70% de les emissions mundials de CO₂ i altres gasos d'efecte hivernacle a causa del trànsit, del consum d'energia a les llars o de les activitats industrials, i contribueixen de manera decisiva a l'escalfament global. Des de l'època preindustrial, la temperatura mitjana del planeta ha augmentat 1,1 graus.
L'increment brusc i accelerat de les temperatures comporta variacions sobtades en el clima i en els cicles físics de la natura. Quan el clima varia, s'intensifiquen els fenòmens meteorològics violents com les sequeres, les inundacions, les tempestes, els incendis, el desbordament dels rius, els tifons o els huracans, moltes vegades amb conseqüències desastroses. És el cas de l'Ian, un poderós huracà de categoria 4 que el 2022 va causar danys catastròfics a l'oest de Cuba i el sud-est dels Estats Units. En total, va causar almenys 158 morts i més de 50.000 milions de dòlars en danys.
“ Des del 1990, les emissions de gasos d'efecte hivernacle han augmentat un 50%
— Nacions Unides
Carrers inundats de Paraty (Brasil)
Quan puja la marea, una fina capa d'aigua de mar sobrepassa els marges del port i inunda els carrers de Paraty. Els que hi viuen han hagut de trobar maneres de desplaçar-se pel centre de la ciutat sense haver de posar els peus a l'aigua. L'increment progressiu de les temperatures amenaça de submergir sota l'aigua molts litorals costaners i petits estats insulars. Entre 1901 i 2010, el nivell del mar va augmentar 19 centímetres. Si el ritme d'emissions de gasos d'efecte hivernacle es manté, es preveu una elevació del nivell d'uns 30 centímetres per al 2065 i de més de mig metre abans d'acabar el segle, fet que transformarà completament el perfil de les costes tal com el coneixem avui i obligarà milions de persones a desplaçar-se cap a nous territoris. El risc és especialment alt a les planes fluvials i les zones costaneres dels països en desenvolupament —densament poblades i en ràpida urbanització—, on ni viu el 89% de les persones exposades a inundacions de tot el món.
“ Entre 1901 i 2010, el nivell del mar va augmentar 19 centímetres
— Nacions Unides
Els impactes de l'escalfament global afecten de manera desproporcionada els països en desenvolupament, que perden una mitjana anual de l'1% del PIB a conseqüència dels desastres, en comparació amb el 0,1% als països desenvolupats. Els assentaments informals són més vulnerables a les catàstrofes, ja que els que hi viuen no tenen les xarxes de protecció social necessàries per recuperar-se de les crisis econòmiques que se'n deriven. Sense un desenvolupament urbà inclusiu, el 2030 el canvi climàtic podria empènyer a la pobresa 100 milions de residents urbans més.