Capatàs (Barcelona, Catalunya)
Les arengues d'un capatàs corpulent ressonen entre els sacs de ciment apilats al peu de la bastida. Concessions, les justes! Entre els treballadors no hi ha massa diferències, però n'hi ha una de significativa: n'hi ha un que mana, i la resta obeeix. Els altres podrien plantar-se, són més, però si una cosa han après a força de fuetades és a no discutir mai amb el capatàs, encara que tinguin raó. Discutir és una cosa senzilla, però discutir amb la persona adequada, i en el moment oportú, ja no ho és tant, de senzill. És la diferència entre morir-se de fam o portar un plat a taula o, cosa que és el mateix, entre precipitar-se al buit des de dalt de la bastida o continuar picant pedra, com si no passés res. Els herois de la vida real no s'assemblen en res als herois de les pel·lícules. A la vida real un heroi és aquell que fa el que pot, encara que alguns pretenguin exigir-li més...
Albaigés O. (2024). Des del balcó de la memòria. Editorial Claret.
“ A la Unió Europea, el sector de la construcció ocupa més de 18 milions de persones
— Eurostat
Obrers (Barcelona, Catalunya)
El sector de la construcció és un dels motors més importants del desenvolupament econòmic de les ciutats. No només crea infraestructures essencials com habitatges, oficines, carreteres i ponts, sinó que també és un gran generador d'ocupació, des de treballadors no qualificats fins a enginyers i arquitectes. S'estima que al voltant del 7% de la força laboral mundial està empleada en aquest sector. A Europa, la xifra és del 8%. La capacitat per generar ocupació, estimular el creixement econòmic i millorar la infraestructura urbana converteixen la construcció en un dels pilars fonamentals de l'economia global.
“ El sector de la construcció contribueix amb el 15% del Producte Intern Brut (PIB)
— Banc Mundial
La creixent urbanització, especialment a països en desenvolupament, està impulsant la demanda de noves construccions. Tot i la seva importància, el sector enfronta diversos reptes que requereixen solucions innovadores. La construcció és un gran consumidor d'aigua, materials i energia, i és responsable de generar el 30% dels residus. També és responsable d'aproximadament el 30% de les emissions de diòxid de carboni a escala global. Per això és necessari promoure l'ús de materials ecològics o de tècniques de construcció sostenibles. Amb les directrius adequades, el sector de la construcció pot continuar sent un motor de progrés i desenvolupament per a les ciutats, contribuint alhora a la sostenibilitat d'aquest creixement.
Edificis en construcció a Mekele (Etiòpia) i La Paz (Bolívia)